Zdravilne rastline

Z zelišči BOTANIK lahko na 100% naraven način odpravljate in lajšate različne zdravstvene težave ter tegobe. Tisočletna znanja, bogate izkušnje o zdravilstvu z zdravilnimi zelišči naših prednikov in naša znanja združujemo v izdelke Botanik. Zdravilna zelišča pridelujemo na lastnem vrtu v okolici Ormoža v neokrnjeni naravi. Vsa zelišča so pridelana na 100 % naraven način, zemljo in tudi vsa dela na zeliščnem vrtu opravimo ročno, se ne škropijo, ne gnojijo z umetnimi gnojili in obdelovalne površine so precej odmaknjene od drugih obdelovalnih ali škropljenih kmetijskih površin. Prav tako v bližini ni cest ali prometa. Tudi rastline, ki jih nabiramo na travnikih ali v gozdovih, iščemo in nabiramo v neokrnjenih delih naše neokrnjene zelene prleške pokrajine. Na koncu jih še oberemo ter zapakiramo ročno, da zelišča ostanejo v čim boljši obliki in formi, da imajo na koncu čim več zdravilnih snovi in učinkov.

Vsa naša zelišča so brez dodanih umetnih arom, barvil ali konzervansov. Naravna moč, je v Botaniku shranjena za vas.

Ameriški slamnik (Echinacea purporea)

Druga imena: rudbekija, škrlatna rodbekia, ehinaceja
Zdravilni deli rastline: cvetoča zel in korenina
Lekarniška oznaka: zel ameriškega slamnika – Echinaceae herba, korenina ameriškega slamnika – Echinaceae radix
Učinkovine: Ehinacin, eterično olje, smole, grenčine, fitosterini, škrob, sladkor in bakteriostatični glikozid ehinakosid

Učinkovanje in uporaba: Korenina in listi se uporabljajo za zdravljenje ran vseh vrst. V ameriškem slamniku so tudi glikozidi, ki učinkujejo proti bakterijam. Povečuje obrambno moč organizma in tako pomaga proti okužbam. Zaradi tega so pripravki iz ameriškega slamnika zelo dragoceni. Pomembneje je namreč krepiti obrambne moči, kot s sulfonamidi in antibiotiki uničevati povzročitelje bolezni. Galenski pripravki iz te rastline so v rabi predvsem proti nalezljivim boleznim in za podporo pri kemoterapiji. Tinkturo uporabljamo tudi pri lahkih splošnih infekcijah, za preprečevanje gripe, pri občutljivosti za prehladna obolenja in kot dodatno sredstvo proti različnim kožnim boleznim, npr. luskavici.
Nezaželeni učinki: Najbrž se jih ni bati, ker ni verjetno, da bi uporabljali prevelike doze, saj so pripravki zelo grenki.

Borovnica (Vaccinium myrtillus)

Druga imena: borovje, črnica, navadna borovnica, risnica
Zdravilni deli rastline: plodovi in listi
Lekarniška oznaka: plodovi borovnice – Myrtilli fructus, listi borovnice – Myrtilli folium
Učinkovine: Plodove borovnic uporabljajo v zdravilstvu predvsem zaradi precejšnjih količin čreslovin. V njih so tudi sadne kisline, mineralne snovi, vitamini in sladkorji, ki so koristni ter okusni dodatki, vendar imajo pri zdravilnosti borovnice manjši pomen. Plod vsebuje modro barvilo antocian, ki zavira razvoj bakterij. V listih borovnice so flavoni, čreslovine, arbutin, glikozidi… Kljub temu s čajem iz listov ne smemo nadomeščati dietne hrane in drugih zdravil, določenih za sladkorne bolnike.

Učinkovanje in uporaba:
 Posušeni plodovi so eno najboljših rastlinskih zdravil za zdravljenje drisk, posebno pri otrocih in občutljivih osebah. Čreslovine, delno vezane na barvila, se sprostijo v alkalnem prebavnem soku in delujejo neposredno na črevesje. Pomirjujoče delujejo na črevo, zmanjšujejo peristaltiko, zavirajo rast škodljivih bakterij in delujejo proti vnetjem. Modra barvila antociani se vežejo na celične stene bakterij in zavirajo njihov razvoj ter razmnoževanje. Pripravki iz borovnice izboljšajo prebavo in čiščenje prebavnih poti tudi zaradi sadnih kislin. Novejša dognanja dokazujejo, da čaj iz listov znižuje krvni sladkor. V ljudskem zdravilstvu liste borovnice velikokrat uporabljajo pri vnetnih procesih sečnih organov.
Nezaželeni učinki: Pri uporabi plodov jih ni. Uporabo listov omejimo na čajne mešanice, ki jih uporabljamo le krajši čas.

Breza (Betula pendula)

Druga imena: bela breza
Zdravilni deli rastline: listi, skorja, popki in sok
Lekarniška oznaka: listi breze – Betilae folium, smola breze – Betilae pix, sok breze – Betulae liquor, skorja breze – Betulae cortex
Učinkovine: Glavne zdravilne snovi v listih so flavonoidi, katerih delovanje dopolnjujejo še številne druge učinkovine (eterično olje, grenčine, čreslovine, saponini, vitamin C in druge snovi). Brezov sok vsebuje invertne sladkorje, organske kisline, soli, beljakovine in rastlinske rastne hormone. V brezovem lubju je tudi betulin, ki ga večkrat imenujejo tudi brezova kafra. Lubje vsebuje tudi čreslovine, grenčine, eterično olje, smole, neki fitosterin (vosku podobno snov) ter druge organske snovi. Za brezovo smolo so značilne velike količine raznih fenolnih spojin.

Učinkovanje in uporaba: Breza je dobro delujoč diuretik pri vseh obolenjih ledvic, sečnega mehurja, pri vodenici ali podobnih vodeničnih oteklinah telesa. Količina seča se lahko poveča za petkrat, hkrati se iz krvi in tkiv pospešeno izloča sečna kislina. Bolezenski znaki (posebno bolečine v sklepih) pri revmatičnih in protinskih obolenjih, se izboljšajo, prav tako tudi kronični katarji mehurja in težave pri uriniranju. Brezo najpogosteje uporabljamo v obliki zdravilne kure. Pri kroničnih obolenjih kože, pijemo čaj ali čajne mešanice, kot kuro, ki jo dopolnimo še s kopelmi iz brezove skorje.
Nezaželeni učinki: jih ni.

Čemaž (Allium ursinum)

Druga imena: čremož, divji česnik, gozdni česen, kačji lek, štrkavec
Zdravilni deli rastline: sveža zel in sveže čebulice
Lekarniška oznaka: zel čemaža – Alli ursini herba, čebulice čemaža – Alli ursini bulbus
Učinkovine: Čemaž vsebuje eterično olje z alil sulfidi in alil polisulfidi, sledove merkaptana ter biološke katalizatorje, vitamin C, antibiotično učinkoviti alicin in fruktozane. V čebulici je poleg  še allin in snov, ki zdravilno deluje tudi na maternico.

Učinkovanje in uporaba: Delovanje je antibiotično, antibakterijsko, antimikotično, znižuje lipide, zavira zlepljanje krvnih ploščic in nastanek krvnih strdkov, podaljšuje čas strjevanja krvi, povečuje fibrinolitično aktivnost, da se krvni strdki lažje razkrojijo, vpliva na imunski sistem, zvišuje odpornost proti infekcijam. Določeni bolezenski znaki, ki spremljajo visok krvni tlak, se pod njegovim vplivom izboljšajo. Deluje na sistolični in diastolični krvni tlak. Preprečuje nastanek arterioskleroze, tako da zavira nalaganje maščob v žilah. Zavira nastanek prostih radikalov in podpira telesne zaščitne mehanizme, ki razgrajajo proste radikale. Čemaž ščiti posebno obliko holesterola (LDL – holesterol), da ga prosti radikali ne morejo spremeniti. Tako čemaž posredno in neposredno vpliva na poapnenje žil. V ljudski medicini ga uporabljajo tudi proti črevesnim parazitom.
Nezaželeni učinki: jih ni.

Črni bezeg (Sambucus nigra)

Druga imena: bažovina, beza, bezdjina, bezga, bezl, bezgovec, bezgovina, bos, zovika, zovina
Zdravilni deli rastline: cvetovi, v ljudskem zdravilstvu včasih tudi listi, plodovi in lubje
Lekarniška oznaka: cvet črnega bezga-Sambuci flos, listi črnega bezga-Sambuci folium, lubje črnega bezga-Sambuci kortex, plod črnega bezga-Sambuci fructus 
Učinkovine: Posušeni cvetovi vsebujejo eterična olja, glikozide, ki pospešujejo izločanje potu, flavonoide, čreslovine in nekoliko sluzi. V lubju so ugotovili prisotnost nekega glikozida, iz katerega se sprošča vodikov cianid. Ta glikozid je tudi v nezrelih plodovih, zreli pa vsebujejo precejšnje količine vitaminov in mineralnih snovi.

Učinkovanje in uporaba: Najpomembnejša je uporaba čaja iz cvetov črnega bezga, ki pospešujejo potenje pri vročinskih boleznih. Zdravilne snovi iz bezgovih cvetov so učinkoviti spodbujevalci obrambnih mehanizmov v telesu, zato je čaj tudi dobro preventivno sredstvo proti prehladnim boleznim in gripi. Zaradi tega je bezgovo cvetje sestavni del mnogih čajnih mešanic proti prehladnim boleznim. Včasih uporabljajo ta čaj tudi pri lajšanju revmatičnih težav, vendar so uspehi takega zdravljenja zelo skromni. 
Nezaželeni učinki: Pri pravilni uporabi cvetov ne poznamo nobenih stranskih učinkov.

Divji kostanj (Aesculus hippocastanum)

Druga imena: jeloš, konjski kostanj 
Zdravilni deli rastline: seme, včasih tudi cvetovi in listi
Lekarniška oznaka: seme divjega kostanja-Hippocastani semen, cvet divjega kostanja-Hippocastani flos, listi divjega kostanja-Hippocastani folium  
Učinkovine: kostanjev saponin, čreslovine, flavonski glikozidi, fitosterini, purinski derivati in različni vitamini. Najučinkovitejši med njimi je escin. Te snovi najdemo v znatnih količinah tudi v cvetovih in listih. 

Učinkovanje in uporaba: Escin-zmanjšuje poškodbe kapilar, krepi njihove stene in ščiti pred edemi. Takšno delovanje imenujemo antieksudativno. Učinkovine kostanja zmanjšajo filtracijo beljakovin, elektrolitov in vode v izvenžilne prostore. Antiedemno delovanje temelji na počasnejšem razkroju kortikoidnih hormonov, zato je pomembno, da je delovanje nadledvičnih žlez intaktno. Izboljšanje bolezenskih znakov pri kronični insuficienci ven (težke noge, občutek napetosti v nogah, srbenje kože nad krčnimi žilami, bolečine in vnetje krčnih žil) je potrjeno s številnimi kliničnimi raziskavami. Znanstveniki predvidevajo, da escin znižuje nastanek in vpliv encimov, ki razkrajajo notranje stene žil lasnic. 
Nezaželeni učinki: Pri oralni uporabi redko nastopijo slabost, želodčne težave in srbenje. Pri raziskavah po uporabi kostanjevega ekstrakta med nosečnostjo, ko so težave z venoznim ožiljem in edemi velike, niso ugotovili nobenih stranskih učinkov, tako da ga celo priporočajo.

Ginko (Ginkgo biloba)

Zdravilni deli rastline: listi
Lekarniška oznaka: list ginka – Ginkgo bilobae folium
Učinkovine: flavonski glikozidi

Učinkovanje in uporaba: Izvlečki iz ginkovih listov širijo ožilje in pospešujejo prekrvavitev, posebno v arterijah globoko v telesu. Tako se pripravki iz ginka dobro obnesejo pri zdravljenju prekrvavitvenih motenj, okvar na ožilju zaradi sladkorne bolezni in pri lajšanju bolečin na njem. Pri starejših ljudeh pripravki iz ginka izboljšujejo prekrvavitev možganov, kar se kaže v izboljšanju spomina. Ginkova zdravila ustavljajo arteriosklerotične spremembe v ožilju in odpravljajo nespečnost pri starejših ljudeh, ki se na običajna uspavala in pomirjevala odzivajo z živčnostjo.
Nezaželeni učinki: Stranskih učinkov in tudi znižanja krvnega tlaka se ne bojmo.

Glog (Crataegus laevigata)

Druga imena: beli trn, glag, glagon, gloginje, glogovec, glogovka, gložje, medvednek, medvednik, medvedova hrušica, medvedove hruške
Zdravilni deli rastline: cvet in plod
Lekarniška oznaka: cvet gloga – Crataegi flos, glogove jagode-Crataegi fructus
Učinkovine: Flavonoidi, holin, acetilholin, etilamin, triterpenkarbonske kisline in druge sestavine. Koristna je kombinacija vseh učinkovin, ki jih najdemo v glogu, ker vplivajo druga na drugo in je zato učinek še močnejši.

Učinkovanje in uporaba: Učinkovine v glogu povečujejo moč srčne mišice. Izboljšujejo prekrvavitev srčne mišice, ker razširjajo koronarne žile in zvišujejo toleranco miokarda na pomanjkanje kisika. Znižujejo tlak v perifernem ožilju. Pospešujejo srčni utrip in povečujejo delovanje srca. Zaradi tega pride do rahlega znižanja tlaka. Poveča se srčna aktivnost. Glog uporabljamo pri lažjih oblikah motenj srčnega utripa oz. bradikardije, pri počasnem srčnem utripu. Glog je srčni tonik pri začetnem zmanjšanju srčne aktivnosti. Priporočljiv je za dolgoročno zdravljenje srca, ko še ne potrebujemo naprstca, pri lahkih oblikah motenj srčnega utripa, pri visokem tlaku in aterosklerozi. Izboljšuje odziv srčne mišice na srčne glikozide. Z uspehom ga uporabljamo pri zmanjšani zmogljivosti srca (starostno srce, pri zvišanem tlaku, tiščanju v srčnem predelu in pri drugih oblikah nepravilnega srčnega utripa).
Nezaželeni učinki: Tudi pri daljši uporabi nezaželeni učinki niso znani. Pred začetkom uporabe je potrebna kontrola pri zdravniku specialistu, ter redne kontrole ob daljši uporabi.

Hmelj (Humulus lupulus)

Druga imena: falon, navadni hmelj
Zdravilni deli rastline: ženska socvetja (hmeljevi storžki) in žlezne luske
Lekarniška oznaka: storžki hmelja – Lupuli strobulus, žlezne luske hmelja – Lupuli glandula
Učinkovine: Hmeljevi storžki vsebujejo čreslovine, smole, eterično olje shumulonom in lupulonom, mineralne snovi in flavonoide. To so najpomembnejše učinkovine, zaradi katerih deluje pomirjevalno. V novejšem času so nekateri prepričani, da hmeljevo zdravilnost povzroča pred nedavnim odkriti 2–metil– 2–buten-2-ol, vendar je verjetnejša domneva, da je za hmeljevo zdravilno delovanje odločilnih več sestavin.

Učinkovanje in uporaba: Hmelj deluje pomirjujoče, sedativno in miri oziroma sprošča krče (spazmolitično delovanje). Zaradi grenčin pospešuje prebavo. Hmelj uporabljamo pri vseh oblikah notranjega nemira, pri občutkih strahu, pri motnjah spanca, nervozi, razdražljivosti in slabem teku. Znano je tudi bakteriostatično delovanje hmelja, ki zavira celo rast povzročiteljev tuberkuloze.
Nezaželeni učinki: Pri notranji uporabi hmelja v predpisanih količinah niso znani nobeni stranski učinki.

Kamilica (Matricaria chamomilla)

Druga imena: gamilica, gomilice, gomoljica, hermanek, kamenika, prava kamilica, maternik, maternjak, mrvca, rumenek, vonjavka
Zdravilni deli rastline: cvet
Lekarniška oznaka: cvetovi kamilice – Matricariae flos
Učinkovine: Najpomembnejša zdravilna snov kamilice je njeno eterično olje. Posušeni cvetovi kamilice vsebujejo tudi flavonske glikozide in kumarine, ki samo skupaj z eteričnim oljem dajejo kamilici njeno zdravilnost.

Učinkovanje in uporaba: Matricin v čaju in kamazulen v hlapnem olju učinkujeta proti vnetjem (antiflogistično delovanje). Nove raziskave kažejo, da imajo flavoni spazmolitični učinek. Poleg tega delujejo antimikrobno in antiflogistično. Kamilice uporabljamo pri vnetnih obolenjih želodca in črevesja. Pri vnetju želodčne sluznice je še danes priporočljiva in učinkovita ulkusna kura. Zaradi spazmolitičnega delovanja, kamilični čaj blaži bolečine pri menstruaciji, pri žolčnih in črevesnih kolikah. Kamilica aktivira telesne obrambne sisteme pri akutnih in kroničnih infekcijah. Mnogo jo uporabljajo tudi v homeopatiji, v otroški praksi in ginekologiji.
Nezaželeni učinki: Pri dolgotrajni uporabi prevelikih količin lahko pride do živčnega nemira in omotice.

Komarček, navadni (Foeniculum vulgare)

Druga imena: fenjkelj, janež, komarač, komorač, koper, koprc, koprivec, koromač, morač, morski janež
Zdravilni deli rastline: zreli plodovi
Lekarniška oznaka: plod komarčka – Foeniculi fructius, komarčkovo olje – Foeniculi aetheroleum
Učinkovine: Komarček vsebuje precejšnje količine eteričnega olja. V kvalitetni drogi ga je lahko do 6 %. V eteričnem olju je približno 60% trans-anetola, ki ima sladkoben vonj in okus. Olje vsebuje po kafri dišeč fenhon in mnoge druge snovi. Po sestavi in učinkovanju je zelo podoben olju vrtnega janeža. Poleg tega vsebujejo plodovi komarčka nekoliko maščobnega olja, beljakovin in sladkorja.

Učinkovanje in uporaba: Komarček in njegovo hlapno olje delujeta podobno, kot janež. Sproščata krče v dihalih in prebavilih, odvajata vetrove, delujeta antibakterijsko in spodbujata izločanja žlez dihal. Komarček velja za najboljšo drogo v otroškem zdravilstvu. Vpliv na obolenja dihal je močnejši kot pri janežu. Pri prebavnih težavah dojenčkov in majhnih otrok povezanih s krčevitimi bolečinami, čaj zanesljivo blaži krče, sprošča vetrove ustali bakterijsko floro črevesa in tako preprečuje nezdrava črevesna vrenja. Izboljša tek. V ljudskem zdravilstvu čaj iz komačka uporabljajo za izboljšanje dojenja in za izpiranje oči pri vnetjih veznice.
Nezaželeni učinki: Pri predpisani uporabi jih ni.

Kopriva, velika (Urtica dioica)

Druga imena: velika pekoča kopriva, velika žgoča kopriva
Zdravilni deli rastline: nadzemni deli in korenina
Lekarniška oznaka: zel koprive – Urticae herba, korenina koprive – Urticae radix
Učinkovine: V koprivah so precejšnje količine mineralnih snovi (predvsem železa), acetilholin, mravljinčna kislina, histamin, vitamini, klorofil, encimi in neka snov, ki znižuje količino sladkorja v krvi.

Učinkovanje in uporaba: Zelišče deluje diuretično tudi zaradi velike količine kalija. Znižuje krvni sladkor, zato je v številnih čajnih mešanicah, ki jih uporabljamo pri povišanem sladkorju. Zelo učinkovito lajša težave pri revmi (antiflogistik). Učinkuje proti driskam in pomaga pri zlati žili. Zelišče pogosto uporabljajo v homeopatiji, pri ekcemih, ki jih povzroča virus herpes ter pri podagri in revmi. Korenino največkrat uporabljamo pri težavah z uriniranjem zaradi povečane prostate. Deluje tudi analogno pri vnetnih procesih. Čaj uporabljamo za izpiranje sečnih organov, za preprečevanje ledvičnega peska, za povečevanje količine urina in pri vseh vnetnih procesih v telesu.
Nezaželeni učinki: Pri uporabi korenin lahko, a redko nastopijo rahle želodčne in črevesne težave.

Lipa, lipovec (Tilia plathyphyllos, Tilia cordata)

Druga imena: inaka lipa, velikolistna lipa; lipnik, malolistna lipa)
Zdravilni deli rastline: socvetja s pergamentnim ovršnim listom
Lekarniška oznaka: cvet lipe – Tiliae flos, list lipe – Tiliae folium
Učinkovine: eterično olje, flavonoidi, malo sluza, čreslovine in sladkor. Učinkujejo tudi druge snovi, kakor pri vseh zdravilnih rastlinah, vendar so najpomembnejši flavonoidi in eterično olje.

Učinkovanje in uporaba: Učinek posameznih sestavin še ni čisto pojasnjen. Po ljudskem izročilu močno vroč poparek spodbuja potenje (deluje diaforetično) in izboljšuje odpornost proti prehladu, katarjem zgornjih dihal in gripi. S kliničnimi poskusi so potrdili dobre uspehe zdravljenja pri gripoznih obolenjih otrok in tudi pri preprečevanju nahoda ter gripe. Sluzi lokalno blažijo vzdražene sluznice pri vnetjih grla. Proantocianidini in čreslovine delujejo kot adstringenc. Indijanci že od nekdaj cenijo pomirjevalno delovanje lipovega čaja. Na ta način eterično olje, ki vsebuje te sestavine, deluje pomirjevalno. Lipo z uspehom uporabljamo pri vročičnih obolenjih, za blaženje kašlja, za spodbujanje potenja in za povečanje odpornosti proti infekcijam. V ljudski medicini jo uporabljajo pri obolenjih ledvic in mehurja ter kot blago pomirjevalno sredstvo, ki blaži krče.
Nezaželeni učinki: Pri priporočeni uporabi ne poznamo nobenih nezaželenih učinkov. Podatki, da lipa škodljivo vpliva na srce, verjetno izvirajo od bolnikov s šibkim srcem, ki so delali potilne kure. Tak način zdravljenja tem pacientom v celoti odsvetujemo.

Melisa (Melissa officinalis)

Druga imena: aselnica, čebeloperka, črniva, maternjak, matičnik, medeni list, medenka, medovka, oselnica, osenika, rojevnica, srčno zelje
Zdravilni deli rastline: listi in iz njih pridobljeno eterično olje
Lekarniška oznaka: list melise – Melissa folium, melisino olje – Melissae aetheroleum
Učinkovine: Poglavitno je eterično olje, katerega glavna sestavina je citronelal. Omenimo lahko še mineralne snovi, čreslovine in grenčine ter nekaj malega flavonoidov.

Učinkovanje in uporaba: Pri zunanji in notranji uporabi pripravki iz melise delujejo delujejo karminativno, blažijo krče in delujejo antibakterijsko, rahlo sedativno, pomirjevalno. Uporabljamo jo predvsem za pomirjanje pri živčnih obolenjih, pri živčno pogojenih želodčnih in črevesnih težavah, pri zaprtju, pri migreni in živčnih srčnih težavah. Izboljšuje tek (posebno pri otrocih). Vodni izvleček ima protivirusni oziroma virostatični učinek, predvsem na virus Herpes simplex. Tu učinkujejo čreslovine, rožmarinska kislina in derivati kavne kisline, ki se vežejo na virus in mu preprečijo prodiranje v nove celice.
Nezaželeni učinki: Tudi pri daljši uporabi ni zaznati nobenih stranskih učinkov.

Ognjič, vrtni (Calendula officinalis)

Druga imena: babji prstanec, meseček, neven, ognjec, primožek, ringelc, sončnica
Zdravilni deli rastline: cvet
Lekarniška oznaka: cvet ognjiča – Calendulae flos
Učinkovine: eterično olje, ognjičev sapogenin, saponini, glikozidi, karotinoidi, ksantofili, grenčine, sluzi, fermenti in organske kisline

Učinkovanje in uporaba: Eterično olje ognjiča deluje proti številnim mikrobom, saponini pa preprečujejo naselitev glivic (fungistatično delovanje) na koži. Triterpenski alkoholi, predvsem faradiol in 4 – taraksasterol, preprečujejo vnetja (antiinflamatorno delovanje), zato pripravke iz ognjiča uporabljamo za zdravljenje kožnih poškodb in v kozmetiki. Zelo pomemben je vpliv ognjiča na celjenje ran. Pospešuje delovanje fagocitov in nastanek novih celic. Povečuje kroženje krvi in tonus kože. Polisaharidi v ognjiču stimulirajo imunski sistem. Saponini ognjiča znižujejo količino lipidov v krvi. Izvlečki ognjiča ščitijo pred čiri na želodcu in črevesju, delujejo protektivno. Ognjič ima podoben učinek kot arnika, a pri tem ne draži kože. Pri občutljivi koži in koži, ki je nagnjena k alergijam, ga pogosto uporabljamo namesto arnike.
Nezaželeni učinki: Pri predpisani uporabi jih ni.

Ožepek (Hyssopus officinalis)

Druga imena: izop, ižep, ožep, ožepec, sipan, velenduh
Zdravilni deli rastline: cvetoča zel
Lekarniška oznaka: ožepek – Hyssopi herba
Učinkovine: eterična olja, čreslovine, grenki glikozidi, sitosterin, urzolna kislina in barvilo izopin

Učinkovanje in uporaba: Ožepek je zaradi svojih učinkovin sredstvo za spodbujanje vseh žlez prebavnega trakta. Uporabljamo ga predvsem proti črevesnim in želodčnim motnjam ter za zbujanje teka, poleg tega za pomirjanje krčev in odvajanje vode, pa tudi za redčenje sluzi pri suhem kašlju. V ljudskem zdravilstvu uporabljajo čaj pri driski in napenjanju.
Nezaželeni učinki: niso znani.

Pegasti Badelj (Silybum Marianum)

Druga imena: bodečnica, bodika, marijin osat, mlečni osar, ostropes
Zdravilni deli rastline: plod
Lekarniška oznaka: plod pegastega badlja – Cardui Mariae Fructus
Učinkovine: Glavna učinkovina, ki ščiti jetra, je silimarin (mešanica treh flanovonolignanov), poleg njega so še grenčine ter nekaj malega eteričnega olja in smol.

Učinkovanje in uporaba: Učinkovine v pegastem badlju spremenijo zunanjo zgradbo sten jetrnih celic (hepatocitov), da strupi ne prodirajo vanje, in pospeši delovanje encima polimeraze ter s tem poveča sintezo beljakovin v ribosomih. Pripravki iz semen ugodno vplivajo na poškodbe jeter, kot so zamaščena jetra, jetrna ciroza, toksične poškodbe z različnimi zdravili, pa tudi na povišanje jetrnih encimov v zvezi z žolčnimi obolenji. Zelišču pripisujejo sposobnost ohranjevanja zdravih jeter ter vpliv pri funkcionalnih motnjah, pri zlatenici, žolčnih kolikah in podobnih obolenjih.
Nezaželeni učinki: Kljub visoki koncentraciji učinkovin droga nima nobenih nezaželenih stranskih učinkov in jo priporočajo za daljše zdravljenje jetrnih obolenj.

Poprova meta (Mentha piperita)

Druga imena: črna meta, vrtna meta
Zdravilni deli rastline: listi in iz njih pridobljeno eterično olje
Lekarniška oznaka: list poprove mete – Menthae piperitae folium, olje poprove mete – Menthae piperitae aetheroleum
Učinkovine: Eterično olje, čreslovine in grenčine, najpomembnejša sestavina eteričnega olja je mentol, ki ga je v njem do 60%

Učinkovanje in uporaba: Izvlečki iz listov delujejo spazmolitično, predvsem na gladko mišičje prebavnega trakta, pospešujejo izločanje žolča in preganjajo vetrove. Uspešno jo uporabljamo pri jetrnih in žolčnih obolenjih, povezanih s kolikami. Pri želodčnih težavah, posebej pri povečani količini želodčne kisline, pri krčih in bolečinah želodca ter črevesja. Je tudi odlično sredstvo proti slabosti želodca v povezavi z bruhanjem. Zelo učinkovito blaži krče, pomaga proti živčnosti, nervoznem srcu, pri slabem spancu, glavobolu in celo migreni. Pri boleči menstruaciji povezani s krči, najbolje učinkuje skupaj z drugimi zelišči. Eterično olje deluje spazmolitično in sekretolitično, posebno na bronhije. Pomembno je antiseptično in analgetično delovanje. Hlapno olje zmanjšuje bolečino in sicer neposredno namesto nanosa ali posredno preko refleksov v oddaljenih predelih kože ali celo na drugih organih. Sam mentol na koži in sluznicah vzbuja hladeč občutek in vpliva rahlo anestetično. Dostikrat ga uporabljamo pri srbenju kože, pri pikih insektov in pri nevralgijah.
Nezaželeni učinki: Le redko nastopijo nezaželeni učinki. Priporočamo pitje čaja v obliki kure pri navedenih obolenjih, ne pa kot napitek za gašenje žeje. Pri uporabi čaja ni nobenih težav.

Regrat (Taraxacum officinale)

Druga imena: farška plata, jajčar, lederče, mlečec, mlečje, otavčič, pljuščanec, rumena reva, smolika, števnica, vergrat, žehteljnica, želtelnica, želtena, žentenje, žoltenica
Zdravilni deli rastline: zelj s korenino
Lekarniška oznaka: regrat (cela rastlina) – Taraxaci radix cum herba, korenina regrata Teraxaci radix.
Učinkovine: Vitamini, grenčine, snovi, ki encimatsko učinkujejo, saponini, čreslovine, rudninske snovi in snovi v sledeh, malo eteričnega olja, insulin, holin ter beljakovine

Učinkovanje in uporaba: Regratovi pripravki stimulirajo vse žleze in muskulaturo prebavnega trakta. Povečujejo izločanje žlez slinavk, želodčnih in črevesnih žlez, jeter, žolčnika ter trebušne slinavke. Koreniko in zelišče uporabljamo za čiščenje krvi, ki tako vzpodbuja presnovo in stimulativno vpliva na ostale organe za izločanje, in tako pospešuje izločanje odvečnih snovi iz telesa. Takšne čaje lahko uporabljamo tudi kot pomladanske kure, za zniževanje telesne teže, pri kožnih nečistočah in kot pomožno zdravljenje pri revmatičnih obolenjih in podagri. Zelišče regrata deluje predvsem diuretično – pospešuje izločanje vode. Je dober rastlinski diuretik oz. akvaretik. Akvaretik je izraz za rastline, ki pospešijo prekrvavitev ledvic in na ta način izboljšajo filtracijo ter povečajo izločanje seča. Grenčine spodbujajo tudi delovanje bronhialnih žlez in olajšujejo izkašljevanje.
Nezaželeni učinki: Znanih podatkov o nezaželenih učinkih regratovih korenin in listov ni.

Rman (Achillea millefolium)

Druga imena: arman, hrman, jezičec, jermanec, kaček, kačjek, korocvet, koroncelj, krvavnik, kunica, mezinec, oškerc, purečjak, raja, repiček, ribica, romancvet, ruja, skokotec, skoreca, škarucelj, škoreča, škrebec, škrobot, škročič, škrokotec, škrokotovec, škrot, zavrelec, zavrelčec, zobci
Zdravilni deli rastline: cvetoča zel
Lekarniška oznaka: zel rmana – Millefolii herba
Učinkovine: grenčina (ahilein), eterično olje, čreslovine, smola, inulin, asparagin, gumi in različni minerali (predvsem kalij). Klorofil te rastline vsebuje neko snov, ki je podobna vitaminu A.

Učinkovanje in uporaba: Rman deluje podobno kot kamilica – holeretično, baktericidno, spazmolitično in kot adstringens. Holeretično delujejo zdravila, ki vzpodbujajo nastanek in odtok žolča. Rman uporabljamo pri slabem teku, dispeptičnih težavah, krčevitih motnjah črevesja in želodca. Pri krčevitih bolečinah psihovegetativnega izvora pri ženskah, pri menstruacijskih težavah in krvavitvah ga uporabljamo v obliki kopeli. Včasih uporabljamo rman kot diuretik pri visokem pritisku. Kot tonik, sladkan z medom, ga priporočamo pri gripi in po težkih obolenjih.
Nezaželeni učinki: Pri ljudeh z alergijo na druge nebinovke lahko svež rman pri dotiku povzroča travniški dermatitis z vnetnimi spremembami kože.

Rožmarin (Rosmarinus officinalis)

Zdravilni deli rastline: listi in iz njih pridobljeno eterično olje
Lekarniška oznaka: list rožmarina – Rosmarini folium, rožmarinovo olje – Rosmarini aetheroleum
Učinkovine: Eterično olje, smole, čreslovine, flavonoidi, grenčine, rastlinske kisline in nekaj saponina

Učinkovanje in uporaba: Droga in olje učinkujeta pri prebavnih motnjah, pri vetrovih in lažjih krčih, pospešujeta izločanje prebavnih žlez, vplivata na krvni obtok in boljše izločanje vode ter prekrvavitev ženskih spolnih organov. V prehrambeni industriji ga uporabljajo kot antioksidant. Rožmarinska kislina deluje antiflogistično in zavira nastanek vnetij. Olje rožmarina uporabljamo za vtiranje pri bolečinah mišic in sklepov, pri motnjah v obtočilih in za stimulacijo živčevja. V ljudskem zdravilstvu uporabljajo rožmarin pri ranah, ki se slabo celijo, pri ekcemih, pri revmi in za pospeševanje menstruacije.
Nezaželeni učinki: Pri uporabi upoštevamo predpisane količine in ga ne zlorabljamo za splošno poživljanje. V nosečnosti ga ne uporabljamo.

Sivka (Lavandula angustifolia)

Druga imena: kofendel, lafendel, sivač, špiknada, lavanda
Zdravilni deli rastline: cvetovi in iz njih pridobljeno eterično olje
Lekarniška oznaka: cvet sivke – Lavandulae flos, sivkino olje – Lavandulae aetheroleum
Učinkovine: Glavna učinkovina sivke je prijetno dišeče eterično olje, pridobljeno iz cvetov, vsebuje tudi čreslovine in kumarine.

Učinkovanje in uporaba: Pomirjujoče – sedativno delovanje cvetov, eteričnega olja in njegovih glavnih sestavin linalilacetata ter linaloola je pri notranji uporabi, inhalaciji in kopelih, klinično potrjeno. Danes jo največkrat uporabljamo v obliki kopeli pri vegetativnih distonijah in pri živčnih težavah v menopavzi. Tudi pri nizkem tlaku kopel iz sivke izboljša počutje in osvežuje. Sivkin čaj in eterično olje sivke izboljšujeta prebavo, ker odvajata vetrove in pospešujeta izločanje žolča. Čreslovine preprečujejo driske, posebno, kadar so te posledica neželenega vrenja v črevesju.
Nezaželeni učinki: Pri predpisani uporabi sivka nima nobenih nezaželenih učinkov. Prevelike količine eteričnega olja dražijo prebavne organe in zelo močno vplivajo na počutje.

Smreka, navadna (Picea abies)

Zdravilni deli rastline: hlapno olje pridobljeno iz mladih poganjkov
Lekarniška oznaka: hlapno olje – Piceae aetheroleum
Učinkovine: Poganjki vsebujejo eterično olje, grenčine, nekaj čreslovin in smole

Učinkovanje in uporaba: Olje je hlapno in draži kožo, jo pordeči in pospeši njeno prekrvavitev, da postane vroča. Uporabljamo ga pri revmatizmu, podagri in kožnih obolenjih, kot so akne, v obliki mazil in pripravkov za vtiranje v kožo. Ker zelo močno draži kožo, ga velikokrat uporabljamo v gotovih pripravkih, kjer je njegova količina določena. Sirup, ki ga pridobimo iz vršičkov pri notranji uporabi in pri inhalaciji, zmanjšuje izločanje bronhialnih žlez in deluje antiseptično. Njegova uporaba je priporočljiva pri katarjih bronhijev in drugih pljučnih obolenjih, celo pri tuberkulozi. Kopeli z izvlečki iz smrekovih iglic pomagajo pri revmatičnih in nevralgičnih težavah.
Nezaželeni učinki: Hlapno olje močno draži kožo in povzroča vse stopnje vnetja in celo poškodbe kože. Zato ga uporabljamo le razredčenega. Pri notranji uporabi se natančno držimo navodil, ker prevelike količine hlapnega olja povzročajo tudi draženje sluznic želodca in črevesa, lahko tudi poškodbe ledvic.

Šentjanževka (Hypericum perforatum)

Druga imena: grilavec, ivanovka, janževka, kamenika, krčevec, krčnica, krčno zelje, kri sv. Janeza, križevec, krvavec, krvočistnik, navadna krčna zel, navadna krčnica, počist, roža sv. Ivana, rumena naniknica, sv. Janez, šentjanženca, šentjanževa roža, šentjanževec, zvonec
Zdravilni deli rastline: cvetoča zel
Lekarniška oznaka: zel šentjanževke – Hyperici herba.
Učinkovine: Posušene rastline vsebujejo eterično olje, flavonoide, smole, čreslovine in rodan. Najpomembnejša zdravilna snov je hipericin, ki ga včasih imenujemo tudi šentjanževkino rdečilo.

Učinkovanje in uporaba: S kliničnimi raziskavami so potrdili pozitiven vpliv na depresivna razpoloženja in na lahke do srednje težke endogene depresije. Je naravni antidepresiv, ki izboljšuje razpoloženje in zmanjšuje občutek izčrpanosti, utrujenosti in brezvoljnosti. Pomaga pri srednje težkih depresijah, pri neutemeljenem strahu in motnjah spanca, pri otrocih in mladostnikih, ki imajo težave s spancem in koncentracijo. Antidepresivno delovanje nastopi počasi, šele po dveh tednih se pokažejo učinki, ki se do četrtega tedna stopnjujejo. Priporočljiva je tudi za ženske, ki so v predmenopavzi, od 40. leta dalje. Zaradi čreslovin uporabljamo drogo tudi kot grgralo pri vnetju dlesni, za izpiranje ran, pri opeklinah in ozeblinah ter pri topih poškodbah.
Nezaželeni učinki: Pri predpisanih količinah ni opaziti stranskih učinkov. V literaturi še vedno zasledimo opozorila, da lahko pride do preobčutljivosti na svetlobo zaradi hipericina zato osebam s svetlo kožo med zdravljenjem s to rastlino, vedno odsvetujemo obisk solarijev ali sončenje.

Šipek (Rosa canina)

Druga imena: babji zob, divja roža, gošavka, navadni šipek, ošipek, pasja gartroža, pasja roža, srbevka, ščipek, zobatka
Zdravilni deli rastline: birni plodovi z ali brez oreškastih plodičev, oreškasti plodiči
Lekarniška oznaka: plodovi šipka – Cynusbati fructus cum semine, plodovi šipka brez plodičev – Cynusbati fructus sine semine, semena šipka – Cynusbati semen
Učinkovine: Mesnati deli šipkovih birnih plodov vsebujejo veliko vitamina C, druge vitamine (A, B1, B2, K, P), mineralne snovi, sadne kisline, flavone, čreslovine in sladkorji. V plodičih je precej vanilina.

Učinkovanje in uporaba: Šipek deluje rahlo diuretično, pospešuje odvajanje vode. Je tudi pomemben vir vitamina C. Zaradi pektina in sadnih kislin deluje blago odvajalno. Čaj uporabljamo pri vnetnih procesih ledvic, predvsem za preprečevanje ponovnih obolenj. Za bolnike, ki so nagnjeni k nastanku peska in kamenja v ledvicah ali sečnem mehurju, je priporočljiva dolgotrajna uporaba tega čaja. Tudi semena delujejo diuretično. V ljudski medicini semena šipka uporabljajo pri ledvičnih kamnih, obolenjih ledvic in mehurja, pri revmi in podagri. Zaradi kiselkastega okusa je šipkov čaj prijetna osvežitev pri vročičnih obolenjih.
Nezaželeni učinki: Jih ni. Čaj je uporaben tudi za daljšo uporabo.

Timijan, vrtni (Thymus vulgaris)

Druga imena: timas, vrtna materina dušica, dimus
Zdravilni deli rastline: cela cvetoča zel, vendar je droga dobra samo iz zgornjih delov cvetočih poganjkov in osmukanih listov
Lekarniška oznaka: zel timijana – Thymi herba, list timijana – Thymi folium
Učinkovine: Eterično olje je bogato s timolom (do 50%), karvakrolom, borneolom, cimolom, pinenom, s čreslovino, z glikozidi in s smolami.

Učinkovanje in uporaba: Timijan učinkuje pri kašlju, ugodno vpliva na bronhije, tako da jih razširja in zavira rast skoraj vseh bakterij. Timijan utekočinja sluz in tako pomaga pri izkašljevanju. Timol, ki ga izločamo tudi preko pljuč, vpliva antiseptično in antibakterijsko v dihalih ter prebavnih in sečnih organih. Timijan z velikim uspehom uporabljamo pri kašlju, bronhitisu in oslovskem kašlju. Pri obolenjih želodca in črevesja izboljšuje prebavo in žene vetrove. Zato ga uporabljamo kot začimbo. Spodbuja tudi izločanje urina in hkrati razkužuje izločala. Timijanovo hlapno olje ali timol sta velikokrat sestavni del krem in pripravkov za vtiranje v kožo pri bolečinah mišic in sklepov.
Nezaželeni učinki: Pripravkov s timijanovim oljem ali timolom nikoli ne nanašamo dojenčkom in majhnim otrokom pod nos ali na obraz. Tudi pri utiranju na prsi in hrbet smo previdni, ker lahko pride preko refleksa do hipersekrecije. Bolniki z obolenjem ščitne žleze občutljivo reagirajo na timol. Pri uporabi timijanovih kopeli ni nobenih stranskih učinkov. Vendar jih nikoli ne uporabljamo pri akutnih kožnih obolenjih in večjih kožnih poškodbah, pri težkih vročičnih in infekcijskih boleznih ter pri visokem krvnem tlaku in srčni insufienci.

Žajbelj (Salvia offcinalis)

Druga imena: kadulja, čistec, žavbej
Zdravilni deli rastline: listi in iz njih pridobljeno eterično olje
Lekarniška oznaka: list žajblja – Salviae folium, žajbljevo olje – Salviae aletheruleum
Učinkovine: eterično olje, čreslovine, grenčine, flavonoidi.

Učinkovanje in uporaba: Pri zunanji uporabi žajbelj (njegovo hlapno olje) deluje antiseptično, baktericidno in fungicidno, verjetno tudi proti virusom (virustatično). Zavira nastanek vnetij. Olje uporabljamo pri vnetnih obolenjih ustne votline in žrela v obliki izpiranj in grgranja. Pri notranji uporabi droga zavira nastanek sline in zmanjšuje delovanje znojnih žlez. Tako zmanjša potenje, kadar je le to spremljevalec tuberkuloze in drugih infekcijskih bolezni, posledica premočnega delovanja žleze ščitnice ali pa je živčnega izvora. Veliko ga uporabljamo pri prebavnih motnjah, predvsem pri vetrovih, vnetju črevesne in želodčne sluznice ter pri driskah. Izboljšuje prebavo, zato je odlična začimba, posebno mastnih jedi. Pospešuje menstruacijo.
Nezaželeni učinki: Pri predpisani uporabi žajblja kot zdravilne droge ali začimbe v glavnem ni pričakovati nezaželenih učinkov. Pri dnevnih količinah, večjih od 15g in daljši uporabi, pride do neljubih posledic, kot so suha usta, izbruhi potu, občutek vročice, pospešen srčni utrip in omedlevica. Toksična doza olja je 2g. Med nosečnostjo ne uporabljamo alkoholnih izvlečkov in eteričnega olja, čaj in kot začimbo pa le krajši čas.